Το τελευταίο Muhabbet της περιόδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Μαΐου, στο αμφιθέατρο Cotsen (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι, Αθήνα) στις 19.00.
Οι Cemal Kafadar και Anthony Molho θα μιλήσουν με θέμα The Banality of Good and Evil: a conversation between two historians.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και δεν θα προβληθεί ζωντανά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Muhabbet είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη συνάθροιση ακαδημαϊκών, φοιτητών και γενικά όσων ενδιαφέρονται για την κοινή κοινωνική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Μεσογείου. Επιθυμούμε να διεξάγουμε συζητήσεις για τις κοινές μας κληρονομιές σε ένα ανεπίσημο και φιλικό περιβάλλον, όπως εκείνο των καφενείων, που προέκυψαν στην Οθωμανική Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι άνθρωποι συναντιόντουσαν για να αναπτύξουν φιλικές συζητήσεις που ονομάζονταν muhabbet.

Η μελέτη της οθωμανικής ιστορίας, η οποία έχει ευδοκιμήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λογίζεται κυρίως ως προοίμιο της τουρκικής ιστορίας, αφήνοντας έτσι τη διαφορετικότητα των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων κάτω από την ομπρέλα της στο περιθώριο της πολιτικής, διανοητικής και πολιτιστικής ιστορίας της αυτοκρατορίας. Και όμως ήταν πολύ περισσότερα από αυτό. Οι ομάδες αυτές όχι μόνο συμμετείχαν στην καθημερινή ζωή του αυτοκρατορικού κράτους, αλλά συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της αυτοκρατορίας. Η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί ιδιαίτερα στη δημιουργία διαλόγων για τη μελέτη των οθωμανικών και μετα-οθωμανικών κόσμων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεισφορές τόσο της οθωμανικής ελίτ κουλτούρας όσο και των διάφορων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της αυτοκρατορίας στις ιστορικές και σύγχρονες κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Institute of Hellenic Culture and Liberal Arts, The American College of Greece, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Διοργανωτές: Ilay Romain Ors (PhD Ανθρωπολογίας και Μεσανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard), Κατερίνα Μπούρα (PhD Ιστορίας, King’s College, Πανεπιστήμιου του Λονδίνου), Ηλίας Κολοβός (Διευθυντής Ερευνών σε Οθωμανική Ιστορία, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ΕΙΕ).